Wizy Pracownicze

 

Wizy pracownicze (H-1B) są przeznaczone dla wykwalifikowanych pracowników pracujących w zawodach specjalistycznych (specialty occupation). Zawód specjalistyczny to taki zawód, który wymaga minimum wykształcenia wyższego na poziomie bakałaża. (Bachelor's Degree). Z wnioskiem o wizę pracowniczą występuje pracodawca, tak więc nie można wystąpić o taką wizę samemu.

Wiza pracownicza jest wydawana na 3 lata z możliwością przedłużenia o kolejne 3 lata. Po upływie 6 lat, pracownik musi wyjechać z USA na rok zanim będzie mógł się ponownie ubiegać o wizę pracowniczą.

Maksymalny limit 6 lat posiadania wizy pracowniczej nie dotyczy osób, które mają rozpoczęte sponsorowanie pracownicze. Po spełnieniu odpowiednich warunków, pracownik może przebywać na wizie pracowniczej aż do uzyskania „zielonej karty”.

Wiza pracownicza ma bardzo wiele zalet; niestety Kongres określił roczne limity wiz pracowniczych, jakie mogą być przyznane w danym roku fiskalnym. Obecnie ten limit wynosi 65,000 wiz. Dodatkowe 20,000 wiz jest zarezerwowane dla osób, które uzyskały Master's Degree na amerykańskich uczelniach.

Powyższym limitom nie podlegają pracownicy niektórych organizacji charytatywnych, organizacji rządowych oraz uniwersytetów. Limitowi nie podlegają też osoby posiadające wizę pracowniczą, którzy chcą ją odnowić lub zmienić pracodawcę.

Wizy pracownicze są wydawane od 1 października - początek amerykańskiego roku fiskalnego. Prawo zezwala na złożenie wniosku 6 miesięcy wcześniej, czyli 1 kwietnia.  

 

Powyższe informacje nie są poradą prawną. W celu uzyskania porady prawnej, należy skontaktować się z Mec. Marcinem Muszyńskim. 

 

112B Nassau Avenue; Brooklyn, NY 11222
tel. (718) 389-7580
znajdź mnie na: fb-ico tw-ico
150 Broadway, #1920; New York, NY 10038
tel. (718) 389-7580